Ethische dilemma's, integriteitsvragen, het grijze gebied van wat mag en niet mag, wat je wel of niet vertelt, wanneer je wel of niet in actie komt: het zijn vraagstukken die de kern van de organisatie raken.
Hoe ga je met elkaar om, hoe treedt je naar buiten?
Vaak probeert een organisatie dat in beleid, regels en voorschriften vast te leggen. Maar het zijn altijd mensen die het moeten uitvoeren.
Daarom is praten over dergelijke situaties heel belangrijk. Een open gesprek waarbij èn de waarden en normen van de organisatie èn die van ieder individu gerespecteerd worden. Netelige discussies, die ook nog het risico hebben heel theoretisch te worden. Daar biedt het “als-dan theater” uitkomst.
Hoe werkt “als-dan theater”?
Samen met u vertalen we een dilemma in een concrete situatie. De situatie spelen we uit in een korte scène van ongeveer 3 minuten.
We dagen de aanwezigen uit zich te verplaatsen in de situatie van één van de spelers. Wat zouden zij doen in deze situatie?
Is dat anders dan wat de speler deed, dan vervolgen we de scène, maar nu met dat gegeven als uitgangspunt. Waarop de discussie hervat wordt.
Maar ook variaties van het dilemma zijn voorbereid, waarbij de lat hoger of lager gelegd wordt, het belang groter of kleiner.
Zo zorgt “als-dan theater” ervoor dat een ethische discussie:
- concreet wordt
- inspirerend werkt
- een netelige discussie als minder bedreigend ervaren wordt
- stellingen over dilemma's direct vertaald worden in concreet gedrag
- gevolgen voor een ander (de buitenstaander, de collega, de leidinggevende) direct voelbaar worden
- en het nog leuk is om te doen ook
“Als-dan theater” wordt standaard uitgevoerd met twee spelers en een discussieleider.
|
 |
als-dan theater: Provincie Drenthe
v.l.n.r: discussieleider, acteurs, leidinggevende
|
 |
|