Een Escape Room zelf maken: hoe doe je dat

Hoe doe je dat: een Escape Room zelf maken. In deze handleiding behandel ik de eerste vraag die je je als maker moet stellen: wat maakt jouw escape room bijzonder en (bij voorkeur) uniek.
Ik behandel de volgende aspecten: thema, begeleiding, locatie, omvang, moeilijkheidsgraad, doelgroep en prijs.

een escape room zelf maken: het waarom van deze handleiding

“Hoe doe je dat nou,” vragen mensen mij vaak: “een escape room maken:  jij hebt er zelf al twee gemaakt”. Tja, dat is waar. Al zijn die escape rooms van mij wel héél bijzonder. Nou ja, afwijkend van wat ‘normaal’ is dan. Ik wil me zelf niet al te veel op de borst kloppen.
Maar ik deel mijn ervaring en kennis graag met anderen. Bovendien is het een leuk onderwerp voor een blog. Dus vooruit: daar gaan we!.

Wat maakt jouw escape room bijzonder / uniek

De eerste vraag die je moet stellen vóór je begint is: “wat gaat mijn escape room bijzonder en uniek maken ten opzichte van andere escape rooms”.
Belangrijk, want er zijn al heel veel escape rooms.

alleen voor vrienden en familie?
Nou kan het zijn dat je zegt: voor mij is dat helemaal niet belangrijk. Mijn escape room is alleen bedoeld voor vrienden en familie en zo, dus uniek hoeft het niet te zijn.
Duidelijk. Maar óók dat vormt het uitgangspunt voor het maken van je eigen escape room. Juist dàt maakt jouw escape room uniek. Een escape room voor een heel specifieke doelgroep -familie en vrienden-  en in principe voor eenmalig gebruik.
Toch ook hier een tip: maak gebruik van dat gegeven en betrek je vrienden vanaf het begin bij het maken van je escape room. Geef ze steeds wat informatie over hoe ver je bent en geef ze regelmatig ’teasers’. Leuk voor jezelf. En de opgebouwde spanning zal zich later zeker uitbetalen!

keuzes maken
Er zijn in mijn ogen een aantal facetten waarop je je escape room uniek en bijzonder kan maken.
Ik onderscheid de volgende zes:

  • thema
  • begeleiding
  • locatie
  • omvang
  • moeilijkheidsgraad
  • doelgroep
  • prijs

In deze blog behandel ik de eerste viere  en gebruik mijn eigen Escape Rooms als voorbeeld:
Escape Room de Ontsnapping
en
Escape Room Island

escape room thema

Als je de bestaande Escape Room bedrijven mag geloven is het thema van een escape room het belangrijkste onderscheidende kenmerk.
Laat ik het nou daar heel erg mee oneens zijn…
Natuurlijk: het thema van een escape room is heel erg belangrijk. Het is zelfs duidelijk dat, als het thema niet goed is uitgewerkt, je in de eerste plaat daarop in reviews wordt afgerekend.
Dat maakt een goed thema een eerste vereiste, maar maakt niet het ‘onderscheid’.  En al helemaal niet uniek, want je kan het haast zo gek niet bedenken of er is voor een thema wel een escape room te vinden.

Mijn ervaring is echter dat, als je een uniek en/of onderscheidende escape room wilt maken (en dat wil je, toch?) je niet met je thema  hoeft te beginnen. Het zit dan zelfs al snel alleen maar in de weg. Heb je een echt goed concept bedacht, dan volgt het thema dat je (daarna) kiest als ‘vanzelf’.
In zeg maar een soort van tweede ronde. Als ik eerlijk ben is veel van wat ik bij Escape Room Island bedacht heb pas achteraf ingebed in het thema. En te horen naar de enthousiaste reacties heb ik dat goed gedaan.
Voor mij bewijst het dat, om een voorbeeld te noemen, al je puzzels niet exact op het thema hoeven aan te sluiten. Als je maar de illusie geeft dat het wel zo is…
Want waar het om gaat is de beleving van de deelnemers!


binnen je rol de groep aansturen – hier de Soldaat annex Verpleger

escape room begeleiding

Dat geldt niet voor je begeleiding van een escape room: hoe je de deelnemers voorbereid, helpt als ze vastlopen, rekening houdt met hun niveau en last bust not least: ruimte hebt voor nazorg.
Ook dit is iets waar je op reviews wordt afgerekend.
En juist hier kun je iets toevoegen aan wat ‘gebruikelijk’ is.
Bijna alle escape rooms geven namelijk alleen een erg korte uitleg van te voren, slechts een enkele tip als je vastloopt, en al helemaal geen nazorg.

Bij mijn Escape Room De Ontsnapping focus ik op teambuilding. Daarom een intensieve voorbereiding inclusief team’vorming’, een tussenevaluatie en een intensieve nabespreking. Naast natuurlijk de persoonlijke begeleiding van de acteurs. Ik heb er zelfs een extra acteur aan toegevoegd die ‘ook maar een gevangene’ is….

Bij het ontwikkelen van mijn Escape Room Island was dìt het eerste wat voor mij voorop stond:
mijn keuze voor een acteur als begeleider.
Omdat ik acteur ben en omdat LivingTale Theater draait om acteurs een logische keus natuurlijk. Maar toch.
Dat je ervoor kiest dat één persoon één groep begeleid stond voor mij voorop.
Alleen dàn kun je een optimale en persoonlijke begeleiding garanderen.

escape room locatie

De locatie van een escape room vormt voor veel nieuwe en bestaande bedrijven een belangrijk onderscheidend kenmerk. In heel veel plaatsen heb je er al één. Maar nog lang niet overal.
Daarnaast is hòe je je escape room inricht van groot belang. Ook hierin tracht iedereen zich te onderscheiden. En ook daar lees je vaak de nodige kritiek als het niet perfect is. Of lof als dat het wel is.

Ik heb er voor gekozen een ietwat ander invalshoek te kiezen.
In de hoop juist dáármee onderscheidend en uniek te zijn. Maar ook omdat investeren in een duur pand met een perfecte inrichting voor ons gewoon niet haalbaar is…

Ik richt me op de eigen locatie van de klant. Bij Escape Room Island zelfs de woonkamer als het particulieren betreft.
We hebben ervoor gekozen om naar de klant toe te komen. Diens huiskamer als escape room ‘om te vormen’. Of diens kantine. Of een zaaltje van een restaurant van diens keuze.

En wat blijkt…
Door voor een acteur als begeleider te kiezen speelt het helemaal niet meer dat de inrichting niet is aangepast aan het thema.
De attributen die je meeneemt zijn ruim voldoende…
Als je ook daar natuurlijk de nodige aandacht aan besteed.


een paar attributen die de sfeer maken bij een escape room thuis

omvang van je escape room

De meeste escape rooms zijn voor groepen van gemiddeld 6 personen en duren bijna allemaal 1 uur.
Zeker, er zijn uitzonderingen. Maar juist dat maakt dat er winst valt te behalen als je daarvan afwijkt.
Zo zijn er diverse aanbieders waarbij 2 of meer teams tegen elkaar (parallel) kunnen spelen. De beste wint hoewel er niet echt tegen elkaar wordt gespeeld.

Wij hebben er voor gekozen om ook hier af te wijken van de norm. Bij  Escape Room De Ontsnapping gewoon omdat we de eerste waren (1997) en er geen norm was: 5 tot 21 deelnemers en een duur van 4-5 of 6-7 uur naar gelang de versie.

Bij onze Escape Room Island was dat wel een bewuste keus. Maar hier bepaald door de vorige keuzes die ik maakte: wat kan 1 acteur nog aan. En hoeveel tijd is daar dan minimaal voor nodig.
Oftewel een lage ondergrens van 3 personen, een relatief hoge bovengrens: 12 personen. Hoewel ik nog niet helemaal zeker ben van dat laatste.
De tijdsduur van 2 uur (3 uur inclusief voorbereiding + nazorg) nu blijkt perfect, maar wellicht als de klant dat wil kan het korter dan wel langer maken. Maatwerk is mogelijk dus. Weer iets waar LivingTale Theater zich mee wil onderscheiden.
Hoeveel spelen van ons niet zijn onstaan op een heel specifieke vraag van een klant? Heel wat!

Om deze blog niet te lang te maken houd ik het voorlopig hierbij.
In een volgende blog wil ik stilstaan bij de de aspecten “moeilijkheidsgraad”, “doelgroep” en “prijs”.

 

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *