GraviTrax Forum

Wat doet een acteur, spelleider en spelmaker in tijden van Corona?
Niets…
Op anderhalve meter afstand zijn onze spelen niet te doen.

Maar echt nietsdoen…
Nee natuurlijk niet.
daarvoor heb je hobbies.

En over één van deze hobbies gaat deze Blog: Gravitrax knikkerbanen.

Ik was altijd al gefascineerd door knikkerbanen.
Zo’n tien jaar geleden ontdekte ik Spacerail.
Ik heb verschillende banen gemaakt, maar ontdekte dat het bouwen van iets nieuws veel van de clips vernietigde, zo’n 20%.
Ik probeerde de duplo knikkerbaan versie met mijn kleinkinderen, en dat was leuk. Maar als volwassene niet echt bevredigend.

GraviTrax heeft het allemaal. Natuurlijk is het een eenmalig spel, vanwege het resetten na elke run. En de mogelijkheden zijn vergeleken met Spacerail beperkt.
Maar je kunt ontwerpen maken over en weer. Geef jezelf een doel voor een nieuwe baan. Geen probleem om nieuwe te vinden, ontdekte ik.

Ik heb mezelf beperkt tot 6 basisplaten. Ik kan dat verwijderen als het nodig is om ergens anders (ik zal in een latere post uitleggen hoe). En altijd een lift als startpunt (en eindpunt).

Ik heb zelf een notatie ‘script’ gemaakt om elke track die ik bouw vast te leggen.
En ontdekte dat nabouwen vanuit mijn eigen script ook leuk is.

Deze week werd ik door vrienden gestimuleerd om mijn tracks te fotograferen en te filmen.
En omdat ik graag problemen overwin, heb ik heel wat tips en trucs om te delen.

Daarvoor heb je dus een Forum nodig.
Helaas dat bestond nog niet. Althans ik kon het niet vinden.

Via via kwam ik echter bij Reddit terecht. En zo waar daar was een Gravitrax Forum te vinden.
Reddit: GravitraxTracks

En om dat hier in Nederland ook vindbaar te maken deze blog.

Wil je meer over mij weten?
kijk op op mijn LinkedIn pagina:

Rein op LinkedIn

en mijn knikkerbanen op:

YouTube GravitraxSplendor

Mijn foto’s op:

Rein op Flikr

mijn knikkerbanen èn foto’s op

Rein op Reddit

naar LivingTale Theater, wat we doen en wie we zijn

Rein en LivingTale & zijn team

en

terug naar de LivingTale site

LivingTale Theater

Share Button

Een Escape Room zelf maken: hoe doe je dat

Hoe doe je dat: een Escape Room zelf maken. In deze handleiding behandel ik de eerste vraag die je je als maker moet stellen: wat maakt jouw escape room bijzonder en (bij voorkeur) uniek.
Ik behandel de volgende aspecten: thema, begeleiding, locatie, omvang, moeilijkheidsgraad, doelgroep en prijs.

een escape room zelf maken: het waarom van deze handleiding

“Hoe doe je dat nou,” vragen mensen mij vaak: “een escape room maken:  jij hebt er zelf al twee gemaakt”. Tja, dat is waar. Al zijn die escape rooms van mij wel héél bijzonder. Nou ja, afwijkend van wat ‘normaal’ is dan. Ik wil me zelf niet al te veel op de borst kloppen.
Maar ik deel mijn ervaring en kennis graag met anderen. Bovendien is het een leuk onderwerp voor een blog. Dus vooruit: daar gaan we!.

Wat maakt jouw escape room bijzonder / uniek

De eerste vraag die je moet stellen vóór je begint is: “wat gaat mijn escape room bijzonder en uniek maken ten opzichte van andere escape rooms”.
Belangrijk, want er zijn al heel veel escape rooms.

alleen voor vrienden en familie?
Nou kan het zijn dat je zegt: voor mij is dat helemaal niet belangrijk. Mijn escape room is alleen bedoeld voor vrienden en familie en zo, dus uniek hoeft het niet te zijn.
Duidelijk. Maar óók dat vormt het uitgangspunt voor het maken van je eigen escape room. Juist dàt maakt jouw escape room uniek. Een escape room voor een heel specifieke doelgroep -familie en vrienden-  en in principe voor eenmalig gebruik.
Toch ook hier een tip: maak gebruik van dat gegeven en betrek je vrienden vanaf het begin bij het maken van je escape room. Geef ze steeds wat informatie over hoe ver je bent en geef ze regelmatig ’teasers’. Leuk voor jezelf. En de opgebouwde spanning zal zich later zeker uitbetalen!

keuzes maken
Er zijn in mijn ogen een aantal facetten waarop je je escape room uniek en bijzonder kan maken.
Ik onderscheid de volgende zes:

  • thema
  • begeleiding
  • locatie
  • omvang
  • moeilijkheidsgraad
  • doelgroep
  • prijs

In deze blog behandel ik de eerste viere  en gebruik mijn eigen Escape Rooms als voorbeeld:
Escape Room de Ontsnapping
en
Escape Room Island

escape room thema

Als je de bestaande Escape Room bedrijven mag geloven is het thema van een escape room het belangrijkste onderscheidende kenmerk.
Laat ik het nou daar heel erg mee oneens zijn…
Natuurlijk: het thema van een escape room is heel erg belangrijk. Het is zelfs duidelijk dat, als het thema niet goed is uitgewerkt, je in de eerste plaat daarop in reviews wordt afgerekend.
Dat maakt een goed thema een eerste vereiste, maar maakt niet het ‘onderscheid’.  En al helemaal niet uniek, want je kan het haast zo gek niet bedenken of er is voor een thema wel een escape room te vinden.

Mijn ervaring is echter dat, als je een uniek en/of onderscheidende escape room wilt maken (en dat wil je, toch?) je niet met je thema  hoeft te beginnen. Het zit dan zelfs al snel alleen maar in de weg. Heb je een echt goed concept bedacht, dan volgt het thema dat je (daarna) kiest als ‘vanzelf’.
In zeg maar een soort van tweede ronde. Als ik eerlijk ben is veel van wat ik bij Escape Room Island bedacht heb pas achteraf ingebed in het thema. En te horen naar de enthousiaste reacties heb ik dat goed gedaan.
Voor mij bewijst het dat, om een voorbeeld te noemen, al je puzzels niet exact op het thema hoeven aan te sluiten. Als je maar de illusie geeft dat het wel zo is…
Want waar het om gaat is de beleving van de deelnemers!


binnen je rol de groep aansturen – hier de Soldaat annex Verpleger

escape room begeleiding

Dat geldt niet voor je begeleiding van een escape room: hoe je de deelnemers voorbereid, helpt als ze vastlopen, rekening houdt met hun niveau en last bust not least: ruimte hebt voor nazorg.
Ook dit is iets waar je op reviews wordt afgerekend.
En juist hier kun je iets toevoegen aan wat ‘gebruikelijk’ is.
Bijna alle escape rooms geven namelijk alleen een erg korte uitleg van te voren, slechts een enkele tip als je vastloopt, en al helemaal geen nazorg.

Bij mijn Escape Room De Ontsnapping focus ik op teambuilding. Daarom een intensieve voorbereiding inclusief team’vorming’, een tussenevaluatie en een intensieve nabespreking. Naast natuurlijk de persoonlijke begeleiding van de acteurs. Ik heb er zelfs een extra acteur aan toegevoegd die ‘ook maar een gevangene’ is….

Bij het ontwikkelen van mijn Escape Room Island was dìt het eerste wat voor mij voorop stond:
mijn keuze voor een acteur als begeleider.
Omdat ik acteur ben en omdat LivingTale Theater draait om acteurs een logische keus natuurlijk. Maar toch.
Dat je ervoor kiest dat één persoon één groep begeleid stond voor mij voorop.
Alleen dàn kun je een optimale en persoonlijke begeleiding garanderen.

escape room locatie

De locatie van een escape room vormt voor veel nieuwe en bestaande bedrijven een belangrijk onderscheidend kenmerk. In heel veel plaatsen heb je er al één. Maar nog lang niet overal.
Daarnaast is hòe je je escape room inricht van groot belang. Ook hierin tracht iedereen zich te onderscheiden. En ook daar lees je vaak de nodige kritiek als het niet perfect is. Of lof als dat het wel is.

Ik heb er voor gekozen een ietwat ander invalshoek te kiezen.
In de hoop juist dáármee onderscheidend en uniek te zijn. Maar ook omdat investeren in een duur pand met een perfecte inrichting voor ons gewoon niet haalbaar is…

Ik richt me op de eigen locatie van de klant. Bij Escape Room Island zelfs de woonkamer als het particulieren betreft.
We hebben ervoor gekozen om naar de klant toe te komen. Diens huiskamer als escape room ‘om te vormen’. Of diens kantine. Of een zaaltje van een restaurant van diens keuze.

En wat blijkt…
Door voor een acteur als begeleider te kiezen speelt het helemaal niet meer dat de inrichting niet is aangepast aan het thema.
De attributen die je meeneemt zijn ruim voldoende…
Als je ook daar natuurlijk de nodige aandacht aan besteed.


een paar attributen die de sfeer maken bij een escape room thuis

omvang van je escape room

De meeste escape rooms zijn voor groepen van gemiddeld 6 personen en duren bijna allemaal 1 uur.
Zeker, er zijn uitzonderingen. Maar juist dat maakt dat er winst valt te behalen als je daarvan afwijkt.
Zo zijn er diverse aanbieders waarbij 2 of meer teams tegen elkaar (parallel) kunnen spelen. De beste wint hoewel er niet echt tegen elkaar wordt gespeeld.

Wij hebben er voor gekozen om ook hier af te wijken van de norm. Bij  Escape Room De Ontsnapping gewoon omdat we de eerste waren (1997) en er geen norm was: 5 tot 21 deelnemers en een duur van 4-5 of 6-7 uur naar gelang de versie.

Bij onze Escape Room Island was dat wel een bewuste keus. Maar hier bepaald door de vorige keuzes die ik maakte: wat kan 1 acteur nog aan. En hoeveel tijd is daar dan minimaal voor nodig.
Oftewel een lage ondergrens van 3 personen, een relatief hoge bovengrens: 12 personen. Hoewel ik nog niet helemaal zeker ben van dat laatste.
De tijdsduur van 2 uur (3 uur inclusief voorbereiding + nazorg) nu blijkt perfect, maar wellicht als de klant dat wil kan het korter dan wel langer maken. Maatwerk is mogelijk dus. Weer iets waar LivingTale Theater zich mee wil onderscheiden.
Hoeveel spelen van ons niet zijn onstaan op een heel specifieke vraag van een klant? Heel wat!

Om deze blog niet te lang te maken houd ik het voorlopig hierbij.
In een volgende blog wil ik stilstaan bij de de aspecten “moeilijkheidsgraad”, “doelgroep” en “prijs”.

 

Share Button

WordPress permalinks: handleiding & tips voor je blog

Permalinks zijn een must voor je wordpress blog; er zijn veel handleidingen en tips te vinden, maar vaak niet gericht op een niet-ingewijde. Hier alles wat je als ‘leek’ nodig hebt – op basis van eigen ervaring

leesbare permalinks

De permalink is de link waarmee je een bericht oproept.
In principe verandert die nooit, ook al verander je de titel.
Als je niets doet krijg je abstracte links als: ?p=92
Permalinks kun je echter ook veranderen in een link waarin de titel van je blog met streepjes weergegeven wordt.
En dat wil je, want dat spreekt meer aan, en Google waardeert het ook meer.

Dat doe je door bij “instellingen”, “permalinks” te kiezen voor de optie “berichtnaam”

aanpassen permalinks  naar eigen inzicht

Alleen…. zo wordt een link vaak wel erg lang.
Niet getreurd, je kunt ze met de hand aanpassen.
Klik op “bewerken” button bij de link (bovenaan je blog). Vergeet niet ook de pagina zelf op te slaan, oftewel op “Bijwerken” te klikken
Let op: WordPress waarschuwt nu niet als je het vergeet en de pagina verlaat!

bewerken werkt niet altijd

Als je echter links als ?p=92 met de hand wilt aanpassen, dan word je doorgelinkt naar de permalink-aanpassen-pagina.
Mijn conclusie was toen dat je een permalink dus niet met de hand kon aanpassen.
Maar heb je gekozen voor de optie “berichtnaam” dan kan dat dus wel!

je oude permalinks links verdwijnen

Stel je je permalinks niet meteen in als ‘berichtnaam links’, dan worden links als /?p=92 onbruikbaar.
Heb je al blogs gepubliceerd voordat je bent overgeschakeld, dan moet je die ‘repareren’.
Dat doe je door een “301 redirect” te maken.
Het gemakkelijkst gaat dat in het bestand .htaccess.
Weet je niet hoe dat moet of is dat bestand niet beschikbaar, dan zijn er ook WordPress plugins beschikbaar. Als je veel links hebt is dat echter veel werk en raad ik je aan toch te onderzoeken of je .htaccess echt niet kunt gebruiken.

een redirect maken

eenmalig schrijf je in .htaccess:
RewriteEngine On
en daarna bijvoorbeeld:
redirect 301 /wordpress/?p=92    https://www.livingtale.nl/wordpress/handleiding-moordspel-maken

Let op: je moet echt de volledige url schrijven van de ‘nieuwe’ pagina, anders werkt het niet.

permalinks voor categorieën

Vergeet niet dat ook bij je categorieën te doen.
De links daarvan zijn gelaagd, tenminste als dat ook voor je categorieën geldt.
Bijvoorbeeld:
De categorie “moordspelen” is onderdeel van de categorie “interactieve spelen”.
Dan wordt de nieuwe url:
https://www.livingtale.nl/wordpress/category/interactieve-spelen/moordspelen/

ALTIJD de volledige url gebruiken

Nog een rare consequentie van het overstappen naar permalinks met de “berichtnaam” optie.
Interne links als ../link (een link naar de hogere directory) werken niet meer. Je moet de volledige url gebruiken, dus inclusief de http:// of https://
Heb je bijvoorbeeld urls toegevoegd in de header en footer dan werken verkorte links als /index.html dus niet meer! Dat moet dan worden:  https://www.livingtale.nl/index.html

 


LivingTale Teambuilding: samen een sprookje maken en uitvoeren

Share Button

Teambuilding Opdrachten: spannend spiegelend & intensief

Opdrachten vormen de kern en de kracht van teambuilding. Maar wat maakt een teambuilding opdracht een effectieve opdracht? En spannend en intensief? Spelregels èn een intrigerend thema!

teambuilding: voorbeeld opdrachten

In deze blog zal aan de hand van vier voorbeelden uitleggen aan welke teambuilding opdrachten je kunt denken en wat ze effectief maakt.
De voorbeelden die ik gebruik zijn:

De eerste twee zijn onze eigen meest intensieve Teambuildingspelen

teambuilding opdrachten

Teambuilding opdrachten vormen de motor van iedere teambuilding. Ik onderscheid de hoofdopdracht en nevenopdrachten.
De hoofdopdracht ligt  in feite altijd voor de hand. Maar het maakt wel of de deelnemers ‘in beweging’ komen.
De nevenopdrachten scheppen het kader. Of spelregels, want dat zijn het in de praktijk.

Elke teambuilding opdracht of activiteit is in wezen schatplichtig aan de eerste en meest bekende: het bouwen van een vlot. Daarom begin met deze teambuilding ervaring.

opdracht: bouw een vlot

De opdracht is natuurlijk “bouwen een vlot”
Een werkend vlot waar iedereen op kan, natuurlijk.
Daarom de aanvulling: “en vaar daarmee met iedereen naar de overkant”.

De spelregels of aanvullende opdrachten maken het spannend:
Gebruik de materialen en hulpmiddelen die aanwezig zijn, daar moeten jullie het mee doen.
En: jullie moeten het samen doen.
En je moet binnen een bepaalde tijd doen.

opdracht: ontsnap

Kijken we naar Escape Room de Ontsnapping dan is de hoofdopdracht: ontsnap uit de gevangenis samen met je team.

opdracht: wordt het rijkste team

Bij het Goksyndicaat is dat: jouw team wordt het rijkste team.
En de aanvullingen die het extra spannend maken:
Als jullie vijand wint verliezen jullie.
En….  als je vrienden winnen zijn jullie ‘second best’.

opdracht: leg je eigen vierkant

De simpelste teambuilding spelen hebben de eenvoudigste  opdrachten, maar zonder uitleg nogal onbegrijpelijk. Dus eerst hoe het Vierkantenspel werkt:
Papieren vierkanten worden in ongelijke stukken verdeeld. Net zoveel vierkanten als er deelnemers zijn, maar wel op dezelfde manier verknipt.
Iedereen krijgt een aantal delen, maar daarvan kan geen vierkant gemaakt worden.
Opdracht: zorg dat iedereen een vierkant voor zich heeft liggen.
Spelregels: Er mag niet gepraat worden. Je mag alleen een deel van je zelf weggeven, niet nemen.

effectieve teambuilding opdrachten spiegelen

Het antwoord op de vraag wanneer een teambuilding opdracht effectief is in wezen heel simpel: wanneer ze spiegelend werken. Wanneer ze het team uit zijn ‘comfortzone’ halen en laten zien hoe ze dagelijks functioneren. Maar dan met een glimlach. Want ach: het was de teambuilding opdracht die maakte dat….
Dat uit je ‘comfortzone’ gehaald worden is erg belangrijk. Je moet immers niet het gevoel krijgen dat je ‘aan het werk bent’. Maar daar zit ook een valkuil. Het moet wel voor iedereen ongeveer gelijk zijn. Samen een taart bakken, en één van het team is een ‘meesterbakker’…
Ook leuk, maar het levert een compleet andere ervaring op.
Dus eigenlijk zou de titel van deze blog moeten zijn:

Teambuilding Opdrachten: spannend, intensief … en spiegelend

maar dat bekt veel minder…
Bovendien suggereert spannen spiegelend & intensief dat teambuilding opdrachten spannend zijn omdat ze spiegelen, wat leidt tot een intensieve ervaring. Wat natuurlijk ook weer waar is. Toch?

voorwaarde voor opdrachten: origineel en stimulerend

Bovendien… Bij zo’n opdracht loop je sowieso het risico dat je teamleden hebt die bakken vreselijk leuk vinden, teamleden die het haten, en teamleden die er neutraal in staan maar in het geheel geen ervaring hebben.
Daarom is het ook zo belangrijk dat je opdracht origineel en stimulerend moet zijn. Voor (bijna) iedereen.
Laat we wel wezen: niemand heeft ervaring als geheim agent, en bijna niemand in het bouwen van vlotten, of het wedden op paarden (het Goksyndicaat).

voor teambuilding oefeningen lees de blog:

teambuilding oefeningen

Share Button

WordPress Blogs Tips voor een betere vermelding op Google

Tips: voor het verbeteren van de vermelding van je WordPress Blog pagina’s in Google’s zoek resultaten. Gevonden worden is één ding, maar de vermelding van de inhoud van je blog in een zoekresultaat  is minstens zo belangrijk.

wat laat Google zien

De titel van je blogpost, daar begint het zoekresultaat mee, tenzij….
Google er voor kiest om de tag of de categorie belangrijker te vinden (wanneer en waarom Google daarvoor kiest is volgens mij volstrekt willekeurig).
Dan staat die voorop.
Direct gevolgd door de de titel van je Blogsite. In mijn geval dus: | Blog LivingTale Theater

Dan volgt de link van je blog. Meestal is dat de permalink (zie verderop).

Daarna volgen de eerste regels van je blog als beschrijving.

Dat betekent dat de titel van je blogpost zowel de <title> als de <h1> wordt.
De <meta name=”description”> wordt door WordPress/Google zelf gemaakt (160 tekens).

consequenties voor je titel

Wat voor de normale <title> geldt, geldt dus ook voor de titel van je blog. Wil je gevonden worden dan moeten de belangrijkste zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden in de titel.
Wil je een pakkende, prikkelende titel – en nog even zonder die woorden – jammer dan.
En niet langer dan 70 tekens, de rest wordt sowieso niet zichtbaar.

consequenties voor je inhoud

De eerste tekst van je blog is wat zichtbaar wordt.
Dus ook een eventuele kop.
En …. de link “plaats een reactie”.
Dat laatste wil je dus niet – maar daarover straks.
Google ‘pakt’ ook in de description altijd de gebruikte zoekwoorden. Die worden vet.
Dus als die woorden niet bij de eerste 160 tekens staan, worden de eerste woorden van je blog overgeslagen.
Maar beginnen met de titel als eerste tekst staat ook dom, dat overkwam mijzelf nog onlangs.
Wat ik zelf meestal doe is beginnen met een kort stukje  waarin ik vertel waar de blog over gaat.
Hou er in ieder gevalrekening mee dat die tekst maakt of iemand erop klikt…

consequenties voor je kopteksten

WordPress geeft je de mogelijkheid van het maken van koppen.
Koptekst 1, Koptekst 2, Koptekst 3 etc.
En inderdaad: dat worden dan <h1> <h2> <h3>
Maar je hebt al een <h1>….
En Google (of beter W3C) vindt meer dan één <h1> niet okay. Het geldt als officiële fout.
Dus  “Koptekst 1” mag je nooit gebruiken….
Maar gebruik de <h2> oftewel koptekst 2 dus wel!
(overigens: lang had ik niet in de gaten waar de uitgebreide opmaak mogelijkheden van WordPress zaten – achter de meest rechts button dus, die dus altijd uitgeklapt blijft als je hem niet sluit)


tsja geen onderwerp voor een mooi plaatje
dan maar wat reclame voor mijn nieuwste spel: Moord & Misdaad
met heel veel dubbel(en meer)rollen

consequenties voor je permalinks

De permalink is de link waarmee je een bericht oproept.
In principe verandert die nooit, ook al verander je de titel.
Als je niets doet krijg je abstracte links als: ?p=92
Permalinks kun je echter ook veranderen in een link waarin de titel met streepjes weergegeven wordt.
En dat wil je, want dat spreekt meer aan, en Google waardeert het ook meer.

hoe je dat doet lees je in mijn blog:

WordPress permalinks: handleiding & tips voor je blog

 

verplaatsen van de link “geef een reactie”

De link naar het geven van een reactie gaat naar het venster waarin je een reactie kunt plaatsen. Dat is alleen nuttig -vind ik- als er meerdere blogs onder elkaar staan. Het reactie venster is dan niet zichtbaar.
Maar persoonlijk vind ik het ook niet logisch om die boven een bericht te plaatsen. Dat gaan we dus veranderen.

Dat doe je in het bestand content.php. Dat vind je in je “thema”. Voor mij is dat “Twentytwelve”.
Heb je een ander thema dan zal de code dus ook iets anders zijn.
Je vindt het bestand in: wordpress\wp-content\themes\twentytwelve\

Dit is wat je moet verwijderen:

<div class=”comments-link”>
<?php comments_popup_link( ‘<span class=”leave-reply”>’ . __( ‘Leave a reply’, ’twentytwelve’ ) . ‘</span>’, __( ‘1 Reply’, ’twentytwelve’ ), __( ‘% Replies’, ’twentytwelve’ ) ); ?>
</div><!– .comments-link –>Verwijderen en/of verplaatsen van de link

Wil je toch onderaan je blog wel een link “geef een reactie”
En wil je die alleen wanneer er meerdere blogs achter elkaar staan,

dan plaats je deze code:

<?php if ( is_single() ) : ?>
<?php else : ?>
<?php if ( comments_open() ) : ?>
<div class=”comments-link”>
<?php comments_popup_link( ‘<span class=”leave-reply”>’ . __( ‘Leave a reply’, ’twentytwelve’ ) . ‘</span>’, __( ‘1 Reply’, ’twentytwelve’ ), __( ‘% Replies’, ’twentytwelve’ ) ); ?>
</div><!– .comments-link –>
<?php endif; // comments_open() ?>
<?php endif; // is_single() ?>

Je plaatst de code direct boven deze code:

<footer class=”entry-meta”>

 

Share Button

Teambuilding oefeningen voor een beter team, of?

Teambuilding Oefeningen bieden een leuke en spannende manier om het functioneren van je team te verbeteren. Oefening baart kunst. Maar kun je eigenlijk teambuilding wel ‘oefenen’? Wat mag je verwachten en wat juist niet. En… hoe intensief wil je aan het “team builden”?

teambuilding oefeningen

In deze blog zal aan de hand van vier voorbeelden uitleggen aan welke teambuilding oefeningen je kunt denken en wat ze effectief maakt.
Maar eerst geef ik drie dimensies van teambuilding dat maakt of, en wanneer, je ’teambuilding oefeningen’ kunt inzetten.
De voorbeelden die ik gebruik zijn:

De eerste twee zijn onze eigen meest intensieve Teambuildingspelen

kun je teambuilding wel oefenen?

Nee, teambuilding kun je niet oefenen. Teambuilding is het proces waarin je het team effectiever maakt. Je biedt inzicht in de sterke en zwakke kanten van het opereren als team.
En eventueel oefen je een aantal vaardigheden die het functioneren van een team bevorderen.  Zoals samenwerken.

intensiteit van teambuilding: 3 niveaus

Tegenwoordig wordt een evenement of activiteit als heel snel teambuilding genoemd.
Om wat helderheid te verschaffen onderscheid ik drie niveaus:

  • teambuilding als ervaring
  • teambuilding als spiegel
  • teambuilding als training

teambuilding als ervaring

Uitgangspunt  is om een samen een spannende ervaring met elkaar te delen. Buiten de normale werksfeer.
Doordat het niet werkgerelateerd is leer je bovendien je collega’s op een heel andere manier kennen. En ontdek je facetten van iemand die nieuw voor je zijn.
Doel is de band met elkaar te versterken.
Heel veel activiteiten zijn hier voor geschikt. Het mag alleen geen individuele activiteit zijn, want dan schiet je je doel voorbij. Een workshop schilderen bijvoorbeeld. Je leert dan wel nieuwe aspecten van iemand kennen, maar je bent hoofdzakelijk individueel bezig. Leuk als groepsuitje, maar geen teambuilding.
Van oorsprong wordt “teambuilding als ervaring” niet als teambuilding gezien (denk aan het vlot bouwen). Binnen LivingTale noemen we het “Teambuilding Light”.

teambuilding als spiegel

Uitgangspunt is om samen iets te ondernemen dat niet werkgerelateerd is maar wel de manier van werken binnen het team zichtbaar te maken. Idee is dat het de organisatie (team) cultuur bloot legt op een voor de deelnemers zeer herkenbare wijze zonder dat dit als bedreigend ervaren wordt. Want het is ‘geen werk’. Het werkt dus als een spiegel voor het team. Essentieel is wel dat het geëvalueerd wordt. Bij voorkeur met een ervaren gespreksleider die het team daarvoor ook geobserveerd heeft.
Escape Room de Ontsnapping, Het Goksyndicaat en Bouw een Vlot zijn goede voorbeelden.

teambuilding als training

Uitgangspunt is om de sterke kanten ven het team optimaal te benutten en aan de zwakke te gaan werken. Vaak is het voorhouden van een spiegel al voldoende. Maar in feite oefen je daarmee nog niet. Dat doe je door dat te trainen. Een ervaring zoals de vorige kan. Het verschil is dat dat je vooraf afspreekt waar je als team op focust. Wat wil je versterken, wat moet beter.
Binnen de twee spelen van ons die ik hier besproken heb zit een  tussenevaluatie. Die werkt een beetje zoals hier beschreven.
Wat bij ons wel een optie is, is een spel vooraf. Dat is dan minder intensief, maar laat wel bijvoorbeeld individuele sterke en zwakke kanten zien. In het echte spel daar dan mee aan de slag gaan.
Of door de Ontsnapping te laten beginnen met een ‘voorspel’ gestructureerde omgeving zonder tijdsdruk (het tekenen van de kaart van het eiland). Daast de ongestructureerde omgeving (chaos) met tijdsdruk van de ‘echte’ ontsnapping.
Wat gebruikelijker is, is echter dat je op slechts één aspect oefent (traint).
Bijvoorbeeld de samenwerking. Of het benutten van ieders capaciteiten. De betrokkenheid van iedereen behouden. Het “Vierkantenspel” is hiervan een mooi voorbeeld.

teambuilding oefeningen

Zijn onze Teambuilding Spelen en het Vlotten Bouwen oefeningen?
Een oefening is iets zoals bij voetballen de bal hoog houden. Een potje vijf tegen vijf meer een spel. Bij oefeningen is er in het algemeen sprake van één vaardigheid die geoefend wordt. Teambuilding is juist de complexe samenspel van een heel scala aan vaardigheden. Ik noem dat dus liever een spel. Maar hier heten het dus: oefeningen….

teambuilding spelen – oefeningen LivingTale

Om een paar voorbeelden te geven, bij twee genoemde teambuildingspelen van LivingTale spelen de volgende de vaardigheden een belangrijke rol:

  • samenwerken
  • leidinggeven
  • informatie verzamelen
  • informatie analyseren
  • maken van een plan en uitvoeren
  • sociale initiatieven nemen
  • het team bij elkaar houden en delen van informatie
  • stimuleren van betrokkenheid

teambuilding ‘oefening’ de Ontsnapping

Bij De Ontsnapping komen daar nog bij:

  • omgaan met culturele verschillen, vooroordelen, achterdocht
  • omgaan met de spanning tussen groepsopdracht en individuele opdrachten

teambuilding ‘oefening’ het Goksyndicaat

en bij Het Goksyndicaat:

  • ieders kwaliteiten benutten
  • kiezen van en omgaan met een leiderschapsstijl
  • omgaan met individuele verschillen in niveau/begrip
  • informatie verzamelen en analyseren
  • ontwikkelen van een plan van aanpak en dit uitvoeren
  • tactisch handelen
  • samenwerken/onderhandelen tussen teams
Dat krijg je echt niet gedaan in een oefening, maar wel in een spel…

teambuilding oefening Vierkant Leggen

Het Vierkantenspel daarentegen is duidelijk wel een oefening: in samenwerken.
Hier heel kort hoe het Vierkantenspel werkt.

Papieren vierkanten worden in ongelijke stukken verdeeld. Net zoveel vierkanten als er deelnemers zijn, maar wel op dezelfde manier verknipt.
Iedereen krijgt een aantal delen, maar daarvan kan geen vierkant gemaakt worden.
Opdracht: zorg dat iedereen een vierkant voor zich heeft liggen.
Spelregels: Er mag niet gepraat worden. Je mag alleen een deel van je zelf weggeven, niet nemen.

Een prima oefening om zelf te ervaren hoe je team samenwerkt.
Maar zeker ook aanbevolen om met observatoren te werken.
Waar de teambuilding spelen dan weer ongeschikt voor zijn…


een team in Het Goksyndicaat druk bezig
met het inventariseren van informatie

zie ook:
teambuilding opdrachten

Share Button

Omgaan met veiligheid op de werkvloer

Omgaan met veiligheid op de werkvoer. Elkaar aanspreken op (on)veilig gedrag.
Herkennen van veilige en onveilige situaties. Teambuildingspel en theater vormen.

veiligheid op de werkvloer: theater op maat

Veiligheid als thema voor bijeenkomsten: een dankbaar onderwerp voor theater maatwerk. Sterker: het is het thema dat we het meest maatwerk voor hebben gemaakt. Voor de meest uiteenlopende beroepsgroepen en organisaties: voor de bouw, voor de zorg, de overheid. Voor de afvalverwerking en de chemie, voor gemeenten en justitie.
In bijna alle maatwerk mogelijkheden die we in huis hebben. Speciaal daarvoor zelfs ontwikkeld in enkele gevallen. Zelfs in spelvorm. Dat spel was zelfs zo succesvol dat we er een teambuildingspel van maakten: Bouwspel SafetyGame Veilig Bouwen.
Daar wil ik dan zo ook mee beginnen.

Maar eerst nog even de opzet van deze blog. Aan de hand van de theater maatwerk vormen die we hebben ontwikkeld geef ik één voorbeeld. Heel kort de vorm en daarna een beschrijving hoe het er uitzag inclusief foto en een link naar het project in kwestie:

  • teambuildingspel & safetygame
  • discussietheater
  • regietheater (verbetertheater)
  • verbetertraining
  • foutenfestival
  • improvisatie theater*
  • theateract & walking-around*
  • de directiescène*
  • nepspeech*
  • productpresentatie*
    * vindt u in de volgende blog

Teambuildingspel & safetygame Veilig Bouwen

Van APM Terminals kwam het verzoek om een spel te maken voor de ontwikkelaars van de Containerterminal op de Tweede Maasvlakte. Er was nog niets gebouwd, maar ze wilden graag hun medewerkers laten ervaren hoe het is om met veiligheid en regels om te gaan.
Ik bedacht een spel met dozen en latjes. Eerste fase was het maken van een ontwerp. Tweede fase het (na)bouwen van dat ontwerp door een ander team. Maar dan wel volgens strikte veiligheidsregels. Regels die voor iedereen nieuw waren, maar wel ‘logisch’.

Het spel was zo succesvol dat we besloten er een teambuildingspel van te maken.
Na een paar aanpassingen was het zelfs geschikt voor kleine en grote groepen.
Toegevoegd werd de dimensie competitie versus samenwerken.
In de competitie fase is snelheid het belangrijkst. Het team dat het eerste klaar is wint. De bouwers bouwen dus zo snel mogelijk, de controleurs vertragen door ‘Pietje Precies’ te zijn.
De samenwerkfase gaat juist uit van kwaliteit. Controleurs en Bouwers werken samen om een zo mooi mogelijke uitbreiding te maken. Zonder dat aan de veilgheid afbreuk wordt gedaan natuurlijk…

teambuilding-129
safetygame zoals gespeeld bij APM Terminals
SafetyGame en TeambuildingSpel Veilig Bouwen

discussietheater en veiligheid

Onze eerste maatwerk opdracht rond veiligheid is van lang geleden: 2001.
Alle medewerkers van HBG Bouw (nu BAM) kregen een cursusdag waar wij het theater voor verzorgden. In kleine groepjes ging men daarna uiteen om aan de hand van stellingen èn onze scène te praten over hoe om te gaan met veiligheid. In onze scène wegens de afwezigheid van een roltrap de klus onveilig klaren. Met alle gevolgen van dien. Het interessante aan deze scène is dat niet zozeer degene centraal staat die onveilig werkt, maar zijn collega die niet ingrijpt en de baas die het laat gaan.
Inmiddels is het een tophit, en met name veel gebruikt voor kantoor situaties. En voeren we het bij voorkeur uit als (kort) Verbetertheater.

veiligheid-in-de-bouw
uit die tijd zijn geen foto’s beschikbaar maar wel een filmpje (still):
hier het ‘ongeval’
discussietheater: meer info

regietheater en veiligheid

Verbetertheater, ook bekend als regietheater: het publiek krijgt de joystick van één van de acteurs in handen.
Voor Bekaert schreven we onder andere de verbetertheaterscène “Helemaal nieuw en geweldig”:
De nieuwe machine produceert geweldig, alleen, helaas, met te veel stof en te veel lawaai. Iedereen is het daarover eens. Toch gebeurt er niets. Hoe vaak het ook ter sprake komt.
Het is aan de toeschouwers om daar wat aan te veranderen.

maatwerk_161
verbetertheater voor Bekaert Combustion Technology

regietheater: meer info

verbetertraining en veiligheid

“Verbetertraining” werkt met twee acteurs die (afwisselend) beide rollen van een gespreksoefening op zich nemen. Het spel van de acteurs is daarbij (zoals bij trainingsacteurs gebruikelijk) zo natuurgetrouw mogelijk.
Voor Careander hebben we tweemaal een workshop “aanspreken op onveilig gedrag” gegeven.

verbetertraining
verbetertraining voor Careander

verbetertraining: meer info

Foutenfestival en veiligheid

Vaak is het eerste onderwerp wat een opdrachtgever noemt bij het thema veiligheid het (niet) dragen van een veiligheidshelm. Maar een helm draag je of je draagt hem niet. Zeker voor Verbetertheater is het daarmee niet geschikt.
Toch zijn dit soort regels heel erg belangrijk voor organisaties. Het kan ze maken of breken.
Soms zijn het er zelfs heel veel: regels rond veiligheid. Daarvoor hebben we een speciale theatervorm ontwikkeld: het foutenfestival. Zo werkt het:
De acteurs maken een hele serie van fouten achter elkaar.
De zaal is in 2 kampen verdeeld die beide stop mogen roepen bij een fout,
De (vak)jury beoordeelt of de “stop” terecht was: zo ja dan krijgt dat kamp een punt, zo nee een minpunt. Iedereen in de zaal mag slechts één keer stop roepen.

maatwerk_146
van rechts naar links: acteurs, spelleider, jury, puntentelling
foutenfestival voor Man & Mach
verbetertheater: meer info

voor meer omgaan met veiligheid:

lees deel 2:

  • improvisatie theater
  • theateract & walking-around
  • de directiescène
  • nepspeech
  • productpresentatie
Share Button
verbeteren door de zaal in actie

Omgaan met veiligheid op de werkplek … nog meer theater

Omgaan met veiligheid op de werkplek. Elkaar aanspreken op (on)veilig gedrag.
Herkennen van veilig en onveilige situaties. Vijf extra theater vormen.

veiligheid op de werkplek: theater op maat

Dit is deel twee van mijn blog over het thema veiligheid op de werkplek / werkvloer.
Lees eerst deel 1

Aan de hand van de theater maatwerk vormen die we hebben ontwikkeld geef ik één voorbeeld. Heel kort de vorm en daarna een beschrijving hoe het er uitzag inclusief foto en een link naar het project in kwestie.

improvisatietheater en veiligheid

Bij Shanks (afvalverwerking) verzorgde delen van hun Safety Event.
We bezochten alle workshops en maakten in de pauze daarvan improvisatietheater.
Thema “elkaar aanspreken op onveilig gedrag”. Omdat duidelijk werd dat de ‘grote baas’ bekritiseerd werd op diens eigen onveilige gedrag werd dat de dankbare climax.

maatwerk-101
het afvoeren van de ‘grote baas’
improvisatietheater voor de Shanks Group
improvisatietheater: meer info

theateract + walking around en veiligheid

Eén van onze beproefde formules is de Zaalactivering: theatrale ‘lucht’ met een boodschap.
We schudden de zaal letterlijk even wakker door ze letterlijk in beweging te zetten.
Voor het thema Veiligheid maken we graag gebruik van de Veiligheidsinspecteur die inbreekt in het programma. Hij constateert bijvoorbeeld lezingslaperigheid. Wat als er een brand is? Dan moet iedereen snel kunnen reageren… (bijvoorbeeld door op te springen bij het woord “Brand!”).
Het liefst combineren we dat met walking around vooraf aan de bijeenkomst. Bijvoorbeeld door acteurs die de aanwezigen bevragen op ‘veiligheid items’.
Die acteurs grijpen dan op het eind van de act van de Veiligheidsinspecteur in: “dit heeft toch niet met echte veiligheidsproblemen te maken?”
Waarop ze eendrachtig de Veiligheidsinspecteur uit de zaal verwijderen.

maatwerk140
de Veiligheidsinspecteur: hier uitgevoerd voor Careander Zorg
verzorging volledig dagprogramma Veiligheid Careander
zaalactivering: meer info
theateracts en walking around: meer info

de Directiescène en veiligheid

Bij de directiescène draait het om zelfspot.
Immers, de toeschouwers weten best dat de directie deze scène zelf heeft ‘goedgekeurd’.
Dat getuigt van moed, en moed wordt altijd beloond.
Het gegeven van de directiescène is altijd dat de managers moeite hebben om zelf toe te passen wat ze van hun medewerkers verlangen.
Is het thema “omgaan met veiligheid”dan willen ze dat hun medewerkers zich veilig gedragen, maar zelf doen ze het tegenovergestelde.
Of  willen ze dat  men elkaar  “aanspreekt op onveilig gedrag, bijvoorbeeld op de werkplek”, dan geven ze zelf sterke staaltjes van het om gekeerde.
Na enige tijd komt dan ‘de grote baas’ die niet alleen zijn managers weer op het goede spoor zet, maar hun ook enthousiasmeert.
Bijvoorbeeld met de nieuwe slogan: “veiligheid gaat boven alles”.


de directiescène voor Man & Mach, asbestverwijdering
de directiescène: meer info

De Nepspeech en veiligheid

Bij de Nepspeech krijgt een deskundoloog het woord. Zijn opening is altijd interessant en passend bij organisatie en gelegenheid. Maar haast ongemerkt trekt hij alles in het absurde. Waarop andere acteurs opstaan en hem interrumperen. Gezamenlijk besluiten ze tenslotte om hem van het Podium te verwijderen.
Veiligheid is altijd een dankbaar onderwerp voor de nepspeech. De maatregelen om de veiligheid vergroten die de deskundoloog voorstelt passen bij de organisatie, maar roepen bij de aanwezigen een gevoel van ongeloof op. Zó ver kun je niet gaan! En het is altijd verrassend hoeveel mensen niet in de gaten hebben dat het ‘nep’ is. Tot de acteurs ingrijpen. Soms hoor je zelfs een zucht van opluchting: eindelijk iemand die er iets aan doet…


de nepspeech:
Health and Safety Day Bekaert CombustionTechnology

productpresentatie van “veiligheid”

Het komt niet zo vaak voor dat we een productpresentatie verzorgen, laat staan in het kader van veiligheid. Maar dit is de leuke uitzondering.
Akzo Delfzijl had in het kader van hun Veiligheidsdag (waarvoor wij het lunchprogramma verzorgden) voor alle medewerkers het Veiligheidsspel laten maken. Een bordspel rond Veiligheid Thuis, op maat voor hen gemaakt.
Wij mochten dat presenteren … door er de gek mee te steken.
We speelden een vader die zijn zoons thuis drilt op veiligheid, en dan alle veiligheidsregels breekt op weg naar zijn werk. Maar gelukkig grijpen zijn collega’s in en zorgen voor zijn beschermende kleding en uitrusting. Om gezamenlijk het spel aan alle aanwezigen te presenteren.


Veiligheidsdag Akzo Nobel Chemiepark

naar deel 1

  • teambuildingspel & safetygame
  • discussietheater
  • regietheater (verbetertheater)
  • verbetertraining
  • foutenfestival
Share Button

Escape room: voorbeeld opdrachten

Opdrachten vormen de kern van iedere Escape Room.  Welke soorten opdrachten kun je onderscheiden? Wat maakt opdrachten spannend? Inclusief voorbeeld opdrachten van onze Escaperoom “op locatie”, “XL” en, nieuw, Escape Room Island.

Tot mijn verbazing wordt de LivingTale site buitengewoon vaak gevonden op de zoektermen “escape room voorbeeldopdrachten”, “escape room opdrachten”,  “escape room opdrachten voorbeelden” en “opdrachten escape room”. Terwijl de pagina die men dan vindt wel gaat over ons “Escape Room” spel De Ontsnapping, maar niet echt over opdrachten, laat staan voorbeelden.
Dat moet anders, besloot ik.
Bovendien: het vormt een dankbaar onderwerp voor een blog:
voorbeeld opdrachten voor een escape room.
Met mijn eigen ervaring als uitgangspunt.
In eerste instantie mijn ervaring met het maken en uitvoeren van De Ontsnapping.
Sindsdien heb ik nog een tweede escape room gemaakt en in de markt gezet:
Escape Room Island
Over dat nieuwe spel zal ik meerdere nieuwe blogs gaan schrijven.
In deze blog heb echter in een paar gevallen een extra opmerking toegevoegd over Escapoe Room Island.

escape room voorbeeldopdrachten

De belangrijkste opdracht van iedere Escape Room is natuurlijk: ontsnappen.
In het algemeen heb je daarvoor een sleutel nog. En om die sleutel te vinden moeten er een aantal raadsel ‘achtige’ problemen worden opgelost.
Vaak hebben die raadsels een relatie met het thema van de Escape Room.
Ook bij LivingTale spelen die raadsels (en de sleutel, maar daarover later) een rol.

geheim agent in de gevangenis

Bij onze Escape Room is dat thema: je bent een Geheim Agent op missie naar een verlaten eiland in de Stille Zuidzee. Maar helaas, bij landing op dat eiland ben je direct gevangen genomen…
Iedere deelnemer krijgt vooraf een deel van de ontsnappingspuzzel. En een rem om dat onmiddellijk met je medelotgenoten te delen…
Maar voor het daadwerkelijk oplossen van die puzzel is meer nodig. Zo staan er ook twee (ouderwetse) computers in de spelruimte die daarvoor gebruikt kunnen worden.
Toch vormen dit soort puzzels voor mij niet de kern van een goede Escape Room. Daarover in de volgende paragrafen.
En de puzzel zelf?  Daarover ga ik natuurlijk niets verklappen.
Voorbeelden prima, maar de echte puzzel opdrachten prijsgeven? Ik dacht het niet…

complot
deel van de puzzel: één van de bepaald antieke computers

opdracht: omgaan met tijdsdruk

Iedere Escape Room kent het omgaan met tijdsdruk als belangrijke opdracht. Voor de meeste Escape Rooms is dat tussen de 45 en 60 minuten.
Bij Escape Room De Ontsnapping van LivingTale is dat veel langer: 3 uur. En dat is dus exclusief uitgebreide instructie en evaluatie na afloop.
Minder tijdsdruk zou je denken. Nou is onze Escape Room een stuk complexer dan de doorsnee Escape Room. Maar toch…
Daarom hebben we een extra tijdsdruk element toegevoegd. Als de groep (of een team) daadwerkelijk de ontsnapping inzet, heeft het ontsnappende team(s) nog maar 15 minuten de tijd om de complete ontsnapping tot een goed eind te brengen.
En reken maar dat dat voor veel teams héél kort is…

Voor Escape Room Island is de tijdsdruk 2 uur. We hebben een aftelklok toegevoegd.
Heel simpel, maar heel effectief. En ook hier wordt 2 uur als heel kort ervaren…

opdracht: open de deur

Twee voorwaarden om te kunnen ontsnappen geven we meteen weg: de deur heeft een slot. Dat slot kan open met een sleutel. En een bom….
Maar als je de deur geopend hebt ben je er nog niet. Je zit in een gevangenis op een zeer afgelegen eiland. Dus wil je succesvol ontsnappen dan moet je ook een rescue team regelen. Maar hoe?

Bij Escape Room Island is dat een zesdelige pincode die je moet invoeren. In een computer. Eerst dacht ik dat het belangrijk was er een echte pinautomaat voor te maken. Maar dat bleek volstrekt onbelangrijk voor de deelnemers….
Natuurlijk vormt die pincode de uitkomst van diverse puzzles. Zelfs veel meer dan zes.
Om een paar te noemen:

  • een taal puzzel
  • een code puzzel
  • een visuele puzzel
  • een computer puzzel
  • een gecodeerd woord
  • geheimschrift
  • een kaart
  • een ‘cadeau’
  • diverse cryptische aanwijzingen

opdracht: vind en gebruik hulpmiddelen

In het spel kun je een bom, drugs en slaapmiddel vinden. Of waarschijnlijker: bemachtigen, van iemand dus (zie: opdracht bewakers).  Goedschiks dan wel kwaadschiks.
De bom doet sloten opengaan. Drugs en slaapmiddel zijn drankjes die vijf minuten werken. Het slaapmiddel brengt je in slaap. De drugs doen je hallucineren. Het zal duidelijk zijn dat het gebruik daarvan vooral toegepast wordt op de bewakers.

In Escape Room Island heb ik voor gekozen om de hulpmiddelen zo divers mogelijk te maken. Een schilderij, een gecodeerde brief, geheimschrift, een verdwaalde post-it. Een heel oude pc.
Maar ook een echte kluis en een blacklight.
Wat het nut is en of het überhaupt nut heeft, mag men zelf uitzoeken.


zo maar wat hulpmiddelen

opdracht: omgaan met de bewakers

Wat ons brengt op de bewakers in onze Escape Room. Het zijn er vier, gespeeld door twee acteurs: de Kolonel, de Majoor, de Luitenant en de Techneut. De wacht wordt elk kwartier gewisseld (1 bewaker per keer) zodat je vier verschillende bewakerscombinaties krijgt.
De karakters van deze vier bewakers zijn heel verschillend.
Hoe met hen om te gaan vormt daarom een zeer belangrijke opdracht binnen onze Escape Room. En maakt het spel extra leuk…


v.l.n.r.: Luitenant Majoor Gevangene Techneut en Kolonel

En voor de Escape Room Island hebben we er een schepje bovenop gedaan: 8 Bewakers.
Waar de deelnemers ook nog deels mogen beslissen wie de nieuwe wacht de bewaker wordt.

opdracht: omgaan met de gevangene

Gelukkig voor de deelnemers is er ook nog een derde acteur: de Gevangene.
Die zit al jaren in de gevangenis opgesloten. Hij is er om jullie te helpen ontsnappen.
Als het maar veilig gaat, want het is een overlever…

opdracht: keuzes maken

Je kunt alleen ontsnappen. Of als team: je bent of Amerikaan, of Rus, of Fransoos. Of met alle teams tegelijk. Dat is aan jullie. Maar niet alle teams zijn elkaars vrienden…
Maar je krijgt ook nog een individuele opdracht. Je bent een Geheim Agent die op een geheime missie is gestuurd. Die missie moet je in de gevangenis volbrengen. Aan jou om te beslissen hoe belangrijk die missie is. Misschien zelfs wel belangrijker dan het succesvol ontsnappen…

Ook in Escape Room Island zitten dergelijke keuzes. Alleen hier heb ik er voor gekozen dat er ook alternatieve manieren om te ontsnappen zijn dat het invoeren van de pincode. Alleen al het feit dat de deelnemers dat weten maakt het extra spannend en uitdagend.
Ik kan het zeker aanbevelen.

lees ook mijn blog:
een escape room zelf maken: hoe doe je dat

Share Button

Functioneringsgesprek versus beoordelingsgesprek

in een goed functioneringsgesprek beoordeel je niet
De kracht van het functioneringsgesprek. Verschillen tussen het functioneringsgesprek en het beoordelingsgesprek. De verschillen in gesprekstechniek zijn groot.

Onlangs stond in de Volkskrant het artikel “Functioneren doe je zonder gesprek” (9-11-2016). Eén van de interessante ontwikkelingen die ze signaleren was het beoordelen van medewerkers door collega’s, niet de leidinggevende. Een tweede dat functioneringsgesprekken erg veel tijd kosten, dus erg duur zijn en dus weinig opleveren.
Zelfs bij deze twee punten, als je die even goed op je laat inwerken, is het echter duidelijk dat het hier helemaal niet om functioneringsgesprekken gaat, maar beoordelingsgesprekken. En als je het nog kritischer leest: vooral over salaris gesprekken, en demotie/promotie gesprekken.
Een fout die heel veel gemaakt wordt.
Hoe jammer dat is, daar gaat deze blog over.
Want het functioneringsgesprek is in principe één van de mooiste instrumenten om stil te staan bij het verbeteren van het functioneren van de medewerker.
En laten bovengenoemde gespreksvormen elkaar nu uitsluiten! Zeker op het vlak van gesprekstechniek.

de kracht van een functioneringsgesprek

Eerst waarom een functioneringsgesprek zo mooi kan zijn. Stilstaan bij het verbeteren van je eigen functioneren – met hulp van je direct leidinggevende, wie wil dat niet? Eerste voorwaarde daarbij is dat het initiatief binnen het gesprek ligt bij de medewerker. Immers, als je zelf aangeeft wat beter kan (en hoe je baas en de organisatie je daarbij kan helpen) heb de beste kans dat je daarin ook slaagt. Daarna kan je baas dan met eigen verbeterpunten komen. Want als je weet dat je serieus genomen wordt door je baas, heb je ook ruimte voor diens verbeter ideeën.
Als je echter een functioneringsgesprek koppelt aan een beoordelingsgesprek is het veel moeilijker om vrijuit te exploreren rond het verbeteren van je eigen functioneren. Niemand vind het leuk om ‘beoordeeld’ te worden. Tenzij je van te voren weet dat je baas je geweldig vindt….
En als je als baas nu vindt dat de medewerker slecht functioneert? Dan had die allang een correctiegesprek met je moeten hebben. Wat overigens weer een andere gesprekstechniek vraagt.
Sterker: als je een functioneringsgesprek aangaat moet je beide zeker weten: je wordt niet beoordeeld, en met je functioneren is niets mis. Zo wordt een functioneringsgesprek een uitdaging en geen verplichting. En of dat jaarlijks moet? Beter zou zijn omdat vaker te doen. Maar als dat niet gebeurt is een vast moment wel zo prettig.

maatwerk_21

maatwerk_22
een klassiek functioneringsgesprek
hoewel ik nog wel een paar verbeterpunten zie….

gesprekstechniek

Nog even over die verschillen in gesprekstechniek.
Een functioneringsgesprek vereist een explorerend gesprek. Tweezijdig met de nadruk op de medewerker.
Een correctiegesprek vereist een duidelijke boodschap (correctie) vanuit de leidinggevende. En daarna, afhankelijk van de aard van de correctie, meer of minder inbreng van de medewerker om tot een goed (gespreks-) resultaat te komen.
Een beoordelingsgesprek is een nog eenzijdiger gesprek. De leidinggevende beoordeelt, de medewerker krijg wel of niet de kans om een andere/betere beoordeling te bepleiten.

maatwerk_20

functioneringsgesprek nieuwe stijl (grapje)

Share Button